Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο Διεθνές Συνέδριο για τον Δημιουργικό Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 στο Λουτράκι Αλμωπίας στην Πέλλα. Το συνέδριο αποτελεί ενέργεια στα πλαίσια της προσπάθειας 19 Ομάδων Τοπικής Δράσης από Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Λιθουανία να εισάγουν στις περιοχές τους στοιχεία και δράσεις δημιουργικού τουρισμού, υλοποιείται μέσω του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας «Enhancement of European Rural Development Capabilities» με τίτλο ENERDECA και χρηματοδοτείται από τα Τοπικά Προγράμματα CLLD LEADER του ΠΑΑ 2014-2020.

Το διήμερο πέραν των Αναπτυξιακών εταιρειών, παρέστησαν, χαιρέτησαν, παρακολούθησαν και κατέθεσαν απόψεις ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Διονύσης Σταμενίτης, η κ. Ιωάννα Χατζηκωστή, εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού της Κύπρου και ο Δρ. Ευάγγελος Κυριακού από την Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας, τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πληροφορικής. Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό-εισήγηση απεύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

Επίσης 40 περίπου τουριστικές επιχειρήσεις, συλλογικοί, επιστημονικοί και καλλιτεχνικοί φορείς συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες του Συνέδριου, κατέθεσαν απόψεις, παρουσίασαν παραδείγματα καλών πρακτικών και έλαβαν μέρος σε εργαστήρια δημιουργικού τουρισμού παρασκευάζοντας τα δικά τους σαπούνια και δημιουργώντας πιάτα χρησιμοποιώντας τοπικά κρασιά σαν βασικό συστατικό.

Η Αναπτυξιακή Δράμας είχε ιδιαίτερα ενεργή παρουσία με τρία στελέχη της και 10μελή ομάδα συμμετεχόντων, ενεργών σε δράσεις δημιουργικού τουρισμού και παραγωγής καλλιτεχνικού έργου, εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, φορείς λήψης αποφάσεων κα.

Την 1η ημέρα παρουσιάστηκε, και έτυχε ιδιαίτερα θετικού σχολιασμού, σαν καλή πρακτική το εγχείρημα του VOLAX: Village of Culture & Art eXperience, που πραγματοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια στο Βώλακα.

Το συνέδριο μας έδειξε πολλά που παίρνουμε πίσω μαζί μας, γνώσεις, εμπειρίες και πρακτικές που θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε σε βάθος, να προσαρμόσουμε στα τοπικά δεδομένα, να υιοθετήσουμε ώστε να ενσωματωθούν στο τουριστικό προϊόν του νομού Δράμας. Μας περιμένει ένα δύσκολο αλλά δημιουργικό έργο.

[03-11-2023] Ολοκληρώθηκε το διήμερο Διεθνές Συνέδριο του Δημιουργικού Τουρισμού
Skip to content