Με αφορμή την υλοποίηση του ενταγμένου έργου στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER, με τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη Π.Ε. Δράμας 2023» και μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δράμας και Προέδρου της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ κου Γιώργου Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, συνάντηση εργασίας των έξι εταίρων που απαρτίζουν το συνεργατικό σχήμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι πέντε δήμαρχοι του Νομού Δράμας: ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος (Δήμος Δράμας), ο κ. Γεώργιος Βογιατζής (Δοξάτο), ο κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης (Προσοτσάνη), ο κ. Ελευθέριος Ταμπουρίδης (Κάτω Νευροκόπι) και ο κ. Αναστάσιος Καγιάογλου (Παρανέστι).

Παρόντες ήταν επίσης και οι κ. Στυλιανός Τζαμτζής, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και η κ. Ελένη Μιχαηλίδου, Επιστημονική Συνεργάτης της Ένωσης, που λειτουργεί και σαν Συντονιστής Εταίρος του συνεργατικού σχήματος. Στην συνάντηση παρέστησαν τέλος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου κ. Γεώργιος Μίρκου, η Διευθύντρια Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου και από την Αναπτυξιακή Δράμας, ο Διευθυντής κ. Μανόλης Χατζόπουλος και η γεωπόνος κ. Σουλτάνα Βασιλειάδου.

Τα έργο αφορά σε δράσεις καταγραφής και ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης με σκοπό την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη και την μελέτη, διαμόρφωση, οργάνωση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής παρέμβασης CLLD/LEADER του Νομού Δράμας μέσω της εφαρμογής σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνικών προβολής – προώθησης. Σημαντική πιλοτική ενέργεια του συνεργατικού έργου θα είναι η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (Destination Management Organization – DMO), η σύσταση και η πιλοτική λειτουργία του.

Οι παριστάμενοι εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην άμεση υλοποίηση του έργου με τους Δημάρχους, ιδιαίτερα, να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την λήψη των απαραίτητων αποφάσεων προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα ο ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός για την Τουριστική Ανάπτυξη του νομού Δράμας. Αποφασίσθηκε, μάλιστα, ο Δήμος Δράμας, που έχει και την μεγαλύτερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό του έργου, να αναλάβει, πάντα σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, τη σύνταξη του φακέλου για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Με αφορμή το συνεργατικό έργο του LEADER, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα που σχετίζονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη και την μόνιμη συνεργασία των δήμων του νομού και διαπιστώθηκε η ανάγκη ανασυγκρότησης της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης ΠΕ Δράμας και η ενεργοποίησή της. Συζητήθηκε μάλιστα και ο ρόλος της Αναπτυξιακής Δράμας στη προσπάθεια αυτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι Εταιρεία που σκοπό έχει να προωθεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Αυτοδιοίκησης ειδικότερα αλλά και του Νομού γενικότερα και επιπλέον διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια μέσω διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, ο συνολικός προϋπολογισμός υποστηρικτικών έργων και δράσεων, μόνο από το πρόγραμμα LEADER, που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Αναπτυξιακή Δράμας σαν Ομάδα Τοπικής Δράσης, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αποφασίσθηκε επίσης και ανατέθηκε στην Αναπτυξιακή Δράμας η καταγραφή όλων των ψηφιακών έργων που υλοποίησαν οι Δήμοι και σχετίζονται με τον τουρισμό, προκειμένου να προβληθούν συλλογικά και ενιαία οι δυνατότητες που έχει σήμερα ο νομός να χρησιμοποιήσει μοντέρνους και καινοτόμους τρόπους προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Τέλος, οι Δήμαρχοι επιβεβαίωσαν άλλη μια φορά την πρόθεσή τους να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία ξεκινώντας από την τουριστική ανάπτυξη, που είναι και το ευκολότερο πεδίο και αποφάσισαν να δρομολογήσουν διευρυμένη, σε χρόνο και συμμετοχή, συνάντηση εργασίας αποκλειστικά για την τουριστική ανάπτυξη.

[01-02-2024] Τουριστική Ανάπτυξη ΠΕ Δράμας 2024
Tagged on:         
Skip to content