Γνωριμία με τα ιδιαίτερα έθιμα που αναβιώνουν στην περιοχή της Καβάλας και της Δράμας αλλά και σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, θα έχει την ευκαιρία να βιώσει ομάδα δημοσιογράφων από μεγάλα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θα βρεθεί στην περιοχή αυτές τις μέρες (5-7 Ιανουαρίου 2024).
Στην αποστολή, που διοργανώνουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών με στόχο την προβολή του μοναδικού χαρακτήρα της περιοχής, θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι που θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τα ξεχωριστά κρασιά του φημισμένου τοπικού αμπελώνα και να ζήσουν από κοντά τα χαρακτηριστικά έθιμα των «Αράπηδων» και του «Μπάμπιντεν» στη Νικήσιανη, τον Ξηροπόταμο, το Μοναστηράκι και την Πετρούσα. Έθιμα που χάνονται στο βάθος των αιώνων και φανερώνουν την πλούσια παράδοση του τόπου. Ο Διόνυσος, το Αμπέλι, τα Διονυσιακά Δρώμενα, το Λατρευτικό στοιχείο, η Υλική και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι στοιχεία που θα αναδειχθούν μέσα από τις βιωματικές και μεταμορφωτικές δράσεις του διήμερου.
Οι δημοσιογράφοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων καθώς και στο Μουσείο αλλά και στο πρόσφατα ανακαινισμένο Σαντιρβάν τζαμί της Δράμας για να ξεναγηθούν στην ενδιαφέρουσα έκθεση για την Αυτοκρατορική Κίνα. Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και επίσκεψη στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, καθώς αποτελεί την παλαιότερη εν ενεργεία μονή στη Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η εν λόγω δημοσιογραφική αποστολή χρηματοδοτείται από πόρους του Υπομέτρου 19.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, και συγκεκριμένα από το Έργο Διατοπικής Συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων» που σκοπό έχει τη δημιουργία ενός διακριτού προορισμού πολιτιστικού τουρισμού με το όνομα «Πεδιάδα Πολιτισμού, Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη».

Στις φωτογραφίες:
👉 Περιήγηση στη περιοχή της Δράμας – Αγία Βαρβάρα
👉 Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο με χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.
👉 Σαντιρβάν τζαμί – «Έκθεση: Η αυτοκρατορική Κίνα»

[05-01-2024] 10 δημοσιογράφοι στην Πεδιάδα Πολιτισμού για τα δρώμενα του 12ημέρου
Skip to content