Η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε. ανακοινώνει ότι τo eBook (ηλεκτρονικό βιβλίο) του έργου ALECTOR «The will of Marco Polo – Adventure with merchants, laborers and wise men» είναι διαθέσιμο ΔΩΡΕΑΝ από το iTunes σε πενήντα μία (51) χώρες.

Για την προβολή αυτού του βιβλίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν iPad με iBooks 2 ή μεταγενέστερη έκδοση και iOS 5 ή μεταγενέστερη έκδοση, ή με iPhone με iOS 8.4 ή μεταγενέστερη έκδοση, ή Mac με OSX 10.9 ή μεταγενέστερη έκδοση. Διατίθεται επίσης και η έκδοση για Android συσκευές καθώς και σε μορφή pdf για ανάγνωση από όλες τις σύγχρονες συσκευές (smartphones, tablets, latpop, pc). Επιλέξτε το αντίστοιχο εικονίδιο για να κατεβάσετε την έκδοση που επιθυμείτε:

Το βιβλίο είναι μέρος του SCRIPTORAMA, δηλαδή του πρώτου ανοιχτού μουσείου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Παρουσιάζει ενενήντα (90) επιλεγμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από ιστορίες για τους πρωταγωνιστές πίσω από αυτά, τα γεγονότα και τα ήθη της εποχής. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς τριάντα μηνών από φορείς που εδρεύουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας, και συγκεκριμένα την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και την Τουρκία. Οι ιστορίες που επιλέχθηκαν προσδίδουν τη διαπολιτισμική σημασία των μνημείων· ο δε τρόπος που αυτά παρουσιάζονται αναδεικνύει την πολιτιστική ιδιαιτερότητα κάθε τόπου  και είναι προϊόν υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έτσι, το eBook καθίσταται φορέας νέων γνωστικών και συναισθηματικών εμπειριών, εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη και δημιουργεί κίνητρο για επίσκεψη.

Μέρος του eBook αποτελούν δέκα (10) επιλεγμένα μνημεία στο ιστορικό κέντρο της Δράμας. Αυτά είναι:

 1. Καπναποθήκη και Αρχοντικό Αναστασιάδη, 1875  δείτε το banner σε pdf: GREN
 2. Σιδηροδρομικός Σταθμός, 1895  δείτε το banner σε pdf: GREN
 3. Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, 1904   δείτε το banner σε pdf: GREN
 4. Εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξου Κοινότητος Δράμας, 1909   δείτε το banner σε pdf: GREN
 5. Καπναποθήκη Πρωτόπαπα (Πρώην Μιχαηλίδη), 1912  δείτε το banner σε pdf: GREN
 6. Θέατρο Ολύμπια, 1920 ► δείτε το banner σε pdf: GREN
 7. Καπναποθήκη Σπήρερ, 1925 ► δείτε το banner σε pdf: GREN
 8. Αρχοντικό Τζήμου (Ταξιαρχία), 1925 ► δείτε το banner σε pdf: GREN
 9. Αρχοντικό Φάις, 1927 ► δείτε το banner σε pdf: GREN
 10. Εθνική Τράπεζα, 1928 ► δείτε το banner σε pdf: GREN

Τα μνημεία αυτά συνθέτουν τη διαδρομή «ΑΡΩΜΑ ΤΑΜΠΑΚΟΥ», η οποία είναι αφιερωμένη στη χρυσή εποχή του καπνού στη Δράμα (1840-1940).

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα του Έργου «Collaborative Networks of Multilevel Actors to Advance Quality Standards for Heritage Tourism at Cross Border Level – ALECTOR» (Συνεργατικά, πολυεπίπεδα δίκτυα για τη βελτίωση προτύπων ποιότητας στον τουρισμό φυσικής – πολιτιστικής κληρονομιάς σε διασυνοριακό επίπεδο – ΑΛΕΚΤΩΡ). Το εταιρικό δίκτυο του Έργου ALECTOR αποτελείται από τους κάτωθι φορείς:

 • Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε., Ελλάδα (Συντονιστής Εταίρος ENPI).
 • Εθνική Αρχή Τουρισμού, Ρουμανία (Εταίρος ENPI).
 • Ένωση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαύρης Θάλασσας, Βουλγαρία (Εταίρος ENPI).
 • Εθνική Ένωση για τον Αγροτικό, Οικολογικό και Πολιτιστικό Τουρισμό, Μολδαβία (Εταίρος ENPI).
 • Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Alliance», Ουκρανία (Εταίρος ENPI).
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Μπατούμι, Γεωργία (Εταίρος ENPI).
 • Διοίκηση Κωνσταντινούπολης, Τουρκία (Συντονιστής Εταίρος IPA).
 • Αναπτυξιακή Εταιρεία Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας, Τουρκία (Εταίρος IPA).
 • Κέντρο Ανάπτυξης Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Bahceseheir, Τουρκία (Εταίρος IPA).

Το Έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ENPI) και από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Black Sea Basin Joint Operational Programme 2007-2013».

[Το παρόν άρθρο επικαιροποιήθηκε στις 16/1/2017]

[06-10-2016] Ηλεκτρονικό βιβλίο του έργου ALECTOR «The will of Marco Polo - Adventure with merchants, laborers and wise men»
Ετικέτες: