[17-05-2021] Συνάντηση του Προέδρου Επιτροπής Διαχείρισης LEADER και της Αναπτυξιακής Δράμας με τον Γ.Γ. του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο και για τις ανάγκες του Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Νομού Δράμας

Συνάντηση του Προέδρου Επιτροπής Διαχείρισης LEADER

Την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) CLLD LEADER και της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., η οποία είναι Ομάδα Τοπικής Δράσης και καθ’ ύλην αρμόδια για το Πρόγραμμα Leader στο Nομό Δράμας, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα. Κεντρικό ζήτημα στην συνάντηση αποτέλεσε η δεύτερη πρόσθετη υπερδέσμευση ύψους 3.000.000 ευρώ που απαιτείται για να ενταχθούν στο τοπικό πρόγραμμα Leader οι 23 επιλαχούσες προτάσεις, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί θετικά, είναι ώριμες προς άμεση υλοποίηση και αναμένουν χρηματοδότηση για έναρξη εργασιών.

Ο κος Παπαδόπουλος κατέθεσε στoν Γενικό Γραμματέα την αγωνία των επενδυτών για την ένταξη και υλοποίηση των επενδύσεών τους και τη σημασία βέβαια για την οικονομία του νομού γενικότερα. Τώρα που στοχεύουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας είναι αδιανόητο να μην χρηματοδοτούμε ώριμες προς υλοποίηση ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες υπερδιπλασιάζουν το ποσό της επιχορήγησης και το διοχετεύουν στο σύνολό του στην τοπική αγορά. Το τοπικό πρόγραμμα της Δράμας εξελίσσεται εξαιρετικά, κάλυψε όλους τους στόχους εντάξεων και πληρωμών, με την πρώτη υπερδέσμευση πέτυχε μια αύξηση της επιχορήγησης των ιδιωτικών έργων κατά 115% και με την αιτούμενη δεύτερη υπερδέσμευση το ποσό της συνολικής αύξησης θα ανέλθει στο 213%. Η Αναπτυξιακή Δράμας σαν Ομάδα Τοπικής Δράσης του στο Νομό διαχρονικά στηρίζει μέσω των τοπικών προγραμμάτων LEADER κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του νομού.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας διαβεβαίωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να καλύψει το σύνολο των επιλαχουσών προτάσεων του LEADER σε επίπεδο χώρας και ότι σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

[05-05-2021] Σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας - Δήμος Δράμας και Προσοτσάνης για "δανεισμό" μηχανικού

"Ευχάριστα" προβλήματα...

– Η έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης του Δ. Δράμας αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα

– Δήμαρχος Προσοτσάνης: «Τον Σεπτέμβριο θα ιδρύσουμε Διεύθυνση Δόμησης»

– Γραμματέας Δήμου Δράμας: «Αυξημένος όγκος εργασιών δόμησης από το ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης μέσω LEADER»

– Πρόεδρος ΤΕΕ ΑΜ: Χρονοβόρα διαδικασία οι προσλήψεις… πρέπει να βρεθούν λύσεις

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ και δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, που πραγματοποιήθηκε τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Δράμας και Προσοτσάνης.

Η σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας ανάμεσα στους δύο Δήμους της Π.Ε. Δράμας, αφορούσε τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας (παλαιά Διεύθυνση Πολεοδομίας Ν. Δράμας). Το ζήτημα αφορά στον «δανεισμό» ενός υπαλλήλου μηχανικού από το Δήμο Προσοτσάνης προς τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας, καθώς υπάρχει σχετική έλλειψη προσωπικού στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό του θέματος, «η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας έχει ήδη σημαντικά συσσωρευμένο φόρτο εργασιών που αφορούν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίες πρέπει να διεκπεραιωθούν άμεσα».

Όπως διευκρινίζεται, «πολλές απ’ αυτές τις εργασίες, αποτελούν προϋπόθεση για την εκτέλεση επενδυτικών προγραμμάτων LEADER αλλά και άλλων επενδύσεων, όπου προκειμένου να τελεστεί ο έλεγχος και η έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση συνδρομή και από άλλους Δήμους».

Η συνεργασία αυτή θα γίνει…

Δείτε το πλήρες άρθρο της εφημερίδας Πρωϊνός Τύπος εδώ: https://bit.ly/3nNmSTQ

[12-04-2021] Πληρωμές ιδιωτικών έργων και έργων δημόσιου χαρακτήρα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 σε συνάντηση μας την Παρασκευή 9 Απριλίου, η Περιφέρειά μας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε επίπεδο χώρας σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των 9 εκχωρημένων μέτρων του Π.Α.Α. στις περιφέρειες της χώρας. Μεταξύ των εκχωρημένων μέτρων και το πρόγραμμα CLLD LEADER που υλοποιούμε 5 Αναπτυξιακές στην περιφέρειά μας. Και τα στοιχεία υλοποίησης του CLLD LEADER είναι απολύτως ικανοποιητικά και σε επιταχυνόμενη πορεία. Κοινή απόφαση όλων στην συνάντηση εργασίας, εκπροσώπων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΑΜΘ και των Αναπτυξιακών που στηρίζουν την υλοποίηση των εκχωρημένων μέτρων στην Περιφέρειά μας, η συνέχιση της προσπάθειας ώστε να διατηρήσει η Περιφέρειά μας τη κορυφαία θέση της και στη συνέχεια υλοποίησης του Π.Α.Α. 2014-2020.

Μέχρι την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 η Αναπτυξιακή Δράμας, σαν Ομάδα Τοπικής Δράσης, πραγματοποίησε 14 πληρωμές έργων. Οι πληρωμές αφορούσαν 6 ιδιωτικά έργα από τα 53 ενταγμένα και 4 δημόσια από τα 23 ενταγμένα έργα στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD LEADER Ν. Δράμας.

Συνολικά μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων 398.660,20 ευρώ εκ των οποίων τα 225.287,39 ευρώ αφορούσαν 6 ιδιωτικά έργα και 173.372,81 ευρώ αφορούσαν 8 ενδιάμεσες πληρωμές σε 4 έργα δημόσιου χαρακτήρα. Συνεχίζουμε δυναμικά ικανοποιώντας ταχύτατα τα αιτήματα πληρωμών που καταθέτουν οι επενδυτές μας για έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα.

[09-04-2021] Τηλεδιάσκεψη με τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.) Πράξεων Π.Α.Α.

Σήμερα, Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.) των εκχωρημένων Πράξεων του Π.Α.Α. στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Ήταν ουσιαστικά η πρώτη συνάντηση με το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων στην υλοποίηση των εκχωρημένων μέτρων του Π.Α.Α. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, εξετάσθηκε η μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των εκχωρημένων μέτρων και επιβεβαιώθηκαν οι στόχοι απορρόφησης για το 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο ΟΠΣΑΑ που παρουσίασε η Ε.Υ.Δ. του Π.Α.Α., η Περιφέρειά μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση (έως τώρα) σε επίπεδο χώρας. Αναφορικά με το CLLD LEADER τα στοιχεία υλοποίησης των Τοπικών Προγραμμάτων είναι απολύτως ικανοποιητικά και σε επιταχυνόμενη πορεία.

Επίσης, θετικά και αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα σχετικά με την ένταξη των επιλαχουσών προτάσεων στα Τοπικά Προγράμματα CLLD LEADER των Αναπτυξιακών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Απόφαση όλων για τη συνέχιση της προσπάθειας ώστε να διατηρήσει η Περιφέρειά μας τη κορυφαία θέση της και στη συνέχεια.

Στην τηλεδιάσκεψη, που διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Π.Α.Α., συμμετείχαν όλες οι Αναπτυξιακές εταιρείες της περιφέρειάς μας που υλοποιούν Τοπικά Προγράμματα CLLD LEADER, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Α.Μ.Θ., η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Π.Α.Μ.Θ. και στελέχη από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και Εφαρμογής του Π.Α.Α., με επικεφαλής την κα Παναγιώτα Πυριοβολή και τον κ. Νικόλαο Μανέτα. Στην έναρξη της συνάντησης χαιρετισμό απηύθυνε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γεώργιος Ζιμπίδης.

Skip to content