Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 στο Ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel ενημερωτική συνάντηση (Info Day), στο πλαίσιο της Πράξης «Συνεργατικά, Πολυεπίπεδα Δίκτυα για την Προώθηση Προτύπων Ποιότητας στον Τουρισμό Φυσικής – Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Διασυνοριακό Επίπεδο – ALECTOR».
Η Πράξη ALECTOR στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει τους τοπικούς λήπτες αποφάσεων στο να εντοπίζουν, σημαίνουν, ερμηνεύουν και να διαχειρίζονται τους πολιτιστικούς πόρους, προκειμένου να τους αξιοποιήσουν ως όχημα για τον τουρισμό. Η Πράξη ALECTOR στοχεύει επίσης στη χρήση σύγχρονων επικοινωνιακών τεχνικών με επίκεντρο τον επισκέπτη και την εμπειρία του, ένα θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.
Με την υλοποίηση εννέα Πιλοτικών Έργων (ένα για κάθε εταίρο), η Πράξη θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων των περιοχών των εταίρων σε διεθνές επίπεδο και θα υποβοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη. Ειδικά για την περιοχή της Δράμας, το τοπικό Πιλοτικό Έργο («ΑΡΩΜΑ ΤΑΜΠΑΚΟΥ») είναι αφιερωμένο στη χρυσή εποχή του καπνού στη Δράμα (1840-1940). Σκοπός είναι η περιήγηση του επισκέπτη σε δέκα (10) επιλεγμένα μνημεία στο ιστορικό κέντρο της Δράμας, παρουσιάζοντας τις ιστορίες, τα πάθη και τους πρωταγωνιστές που σχετίζονται με αυτά σε δύο γλώσσες, την ελληνική και την αγγλική. Τα μνημεία είναι:
- Καπναποθήκη και Αρχοντικό Αναστασιάδη, 1875.
- Σιδηροδρομικός Σταθμός, 1895.
- Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, 1904.
- Εκπαιδευτήρια της Ορθοδόξου Κοινότητος Δράμας, 1909.
- Καπναποθήκη Πρωτόπαπα (Πρώην Μιχαηλίδη), 1912.
- Θέατρο Ολύμπια, 1920.
- Καπναποθήκη Σπήρερ, 1925.
- Αρχοντικό Τζήμου (Ταξιαρχία), 1925.
- Αρχοντικό Φάις, 1927.
- Εθνική Τράπεζα, 1928.
Η συνάντηση εργασίας είχε ως σκοπό την επικοινωνία του Πιλοτικού Έργου της Πράξης ALECTOR στους τοπικούς λήπτες απόφασης και τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το έργο. Δόθηκε επίσης έμφαση στη σύνδεση του Πιλοτικού Έργου με άλλες πτυχές του τουριστικού προϊόντος του Νομού και κατατέθηκαν προβληματισμοί για την κεφαλαιοποίηση της Πράξης ALECTOR.
Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. κος Ανάργυρος Πατακάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κος Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δράμας Δρ. Δημήτριος Καραμπατζάκης και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Κάτω Νευροκοπίου κος Ελευθέριος Ταμπουρίδης. Περισσότεροι από εξήντα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπηρεσιών και Φορέων συμμετείχαν επίσης στην εκδήλωση. Ειδικότερα συμμετείχαν –μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι των κάτωθι φορέων:
- Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων ΑΜΘ, Υπουργείου Πολιτισμού.
- Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
- Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
- Γραφείο Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
- Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
- Διεύθυνση Προγραμματισμού Δήμου Δράμας.
- Γραφείο Τουρισμού Δήμου Δράμας.
- Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
- Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.) Δήμου Δράμας.
- Δήμος Κάτω Νευροκοπίου.
- “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” Καβάλας, Μουσείο Καπνού.
- Δημοτική Παράταξη «Project Δράμα 2020».
- Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Τμήμα Δασοπονίας Δράμας, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
- Τμήμα Οινολογίας Δράμας, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
- Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δράμας.
- Ένωση Ξενοδόχων Δράμας.
- Εθνική Τράπεζα.
- Τράπεζα Πειραιώς.
- Ιδιώτες.
O Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης (Υπεύθυνος της Πράξης), προχώρησε σε μια σύντομη γενική παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Πράξης μέχρι σήμερα καθώς και στον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών, μέχρι την ολοκλήρωση της Πράξης στις 30.06.2016.
H Δρ. Δωροθέα Παπαθανασίου – Zuhrt, Ειδική Επιστήμων σε θέματα Τουρισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εξωτερικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., αναφέρθηκε στις εφαρμογές από τη διεθνή εμπειρία σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και παρουσίασε το Ηλεκτρονικό Βιβλίο (eBook) για το τοπικό πιλοτικό έργο της Δράμας.
Τέλος, ο κος Δημοσθένης Μπρούσαλης, Σύμβουλος Branding και Επικοινωνίας και Γενικός Διευθυντής της DASC Branding, αναφέρθηκε σε ζητήματα marketing και branding με ειδική αναφορά στο υπό διαμόρφωση τουριστικό προϊόν της Δράμας.
Κατά το δεύτερο μέρος της ενημερωτικής συνάντησης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση όπου απαντήθηκε πληθώρα ερωτημάτων και υπήρξε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πάνω στα θέματα του τοπικού πιλοτικού έργου και της διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς γενικότερα.
Η Πράξη ALECTOR (“Collaborative Networks of Multilevel Actors to Advance Quality Standards for Heritage Tourism at Cross Border Level – ALECTOR”) χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Black Sea Basin Joint Operational Programme 2007-2013”.
Δείτε:
- Δελτίο Τύπου
- Πρόγραμμα ενημερωτικής συνάντησης
- 1η Εισήγηση Δρ. Νικόλαου Θωμαΐδη
- 2η Εισήγηση Δρ. Δωροθέας Παπαθανασίου Zuhrt
- 3η Εισήγηση Μπρούσαλη Δημοσθένη (δείτε και την έκδοση σε ISSUU)